Det här med padelbollar är ett diskuterat ämne. Hur ofta bör man byta? Vilka bollar håller bäst? Vilka är snabbast? Medan vi inte kommer att gå in så mycket på hur ofta man bör byta bollar och vilka som håller bäst så ska vi försöka ge en lite bättre inblick i vilken typ av boll som kan passa just dig och din spelnivå. En boll tappar generellt en stor del av sitt tryck efter 2-3 speltillfällen men fungerar givetvis att spela med längre än så om man vill.

Om vi börjar lite generellt så kommer vi klassa padelbollarna som “snabba” och “långsamma”. Dessa klassificeringar refererar till trycknivån i bollarna, bollar med högre tryck studsar mer och blir således snabbare medan det motsatta gäller för bollar med något lägre tryck.

Att spela med en snabb boll kontra en långsam kan skilja sig ganska mycket. En snabb boll kommer att studsa ut från väggarna med en betydligt högre fart än en långsam boll. Som ett resultat kommer spel med en snabb boll driva upp tempot i spelet och för många motionärer kan väggstudsarna bli svårare att hinna med. Det blir dessutom enklare att avgöra poängen med hårdare slagna bandejas eller smashar. Med en långsam boll kommer inte studsen vara lika kraftig, vilket kan vara gynnsamt för den som är ny till sporten eller gillar att försvara sitt hörn. Spel med långsamma bollar medför därför ofta längre dueller då poängen blir svårare att avgöra.

Det gäller alltså att tänka lite på vilken typ av padel man spelar och hur man vill att spelet ska se ut när man väljer bollar. Ur ett personligt perspektiv brukar vi på Nordic Padel spela med snabbare bollar då uppskattar ett offensivt spel med högre tempo. Men det finns ytterligare en aspekt att ta hänsyn till i det hela, nämligen underlaget du vanligen spelar på.

Spelar du ofta på banor med mycket sand på kommer spelet i sig att gå snabbare då mattan inte bromsar upp farten i bollen på samma sätt som en mindre sandat mondogräs. Så om du spelar på det förstnämnda underlaget kan det ibland vara smart att välja en långsammare boll för att spelet inte ska gå för fort, motsatt gäller för långsammare underlag.

Avslutningsvis tänkte vi lista bollarna i sortimentet och hur vi upplever dem. Observera ordningen på bollarna inte speglar någon slags ranking.

Head Padel Pro S – Den officiella WPT-bollen. En av de snabbaste, om inte den snabbaste, bollen på marknaden. Livliga egenskaper som passar dig som gillar att trycka på. Många upplever en längre hållbarhet på denna boll.

Babolat Padel Tour – Väldigt lik Head Padel Pro S sett till egenskaper. En tävlingsboll som används på den Spanska Touren. En snabb boll som medför ett spel i högt tempo.

Dunlop Pro Padel – En förvånande studsig boll med snabb flykt. Ger en hård känsla vid bollträff och du som letar smashar ut ur buren kommer garanterat att uppskatta denna boll.

Head Padel Pro – Den något långsammare varianten från Head. Inte fullt så snabb och studsig som Pro S, vilket bidrar till längre poänger. Oerhört populär boll.

Babolat + – Bollen har ett lägre tryck än Babolat Padel Tour och vi upplever denna bollen som den långsammaste i sortimentet. Bra hållbarhet och ett smart val för nybörjaren.

RS Padel Tour X – En väldigt populär boll, troligtvis för att den passar motionären väldigt bra. Vi upplever den som något snabbare än Babolat + men ändå såpass långsamt att det blir svårt att avgöra poäng på kraft och poängen blir något längre.

Tretorn Series + – Den Svenska Padel Tourens tävlingsboll. Inte fullt så snabb som Head Pro S, Babolat Padel Tour och Dunlop Pro Padel. Vi upplever den ganska snarlik RS Padel Tour X men med lite mer studs och fart.

Där sätter vi punkt för detta inlägg och kom ihåg att dessa åsikter är subjektiva. Vilken är din favoritboll och varför? Lägg gärna en kommentar!

Kör hårt med padeln!