Hur kommunicerar du och din partner på banan och är du mottaglig för att ta emot informationen din partner ger dig?

Många som tittar på elitpadel slås kanske av hur mycket det pratas på banan, framför allt vid lobbar. På motionärsnivå är det allt som oftast betydligt tystare i de lägena. Men vad ska man då säga för att hjälpa sin partner? Det tänkte vi gå igenom lite här.

Till en början så är det bra att informera sin partner om vad som händer på banan när en lobb går över honom eller henne och personen i fråga således inte kan se vad som händer på andra sidan nät, när det väl sitter kan den informationen ges även på vanliga lobbar. Det du som medspelare vill informera om är vart motståndarna befinner sig på banan så att din partner kan välja bästa möjliga slag. För att göra det enkelt kan du använda dig av tre olika ord för att förmedla motspelarnas position till din partner; “fram”, “halvt” och “bak”. Inte helt otippat så innebär då “fram” att spelarna rört sig fram på nät, “halvt” att de klivit fram lite i banan men inte ända fram på nät och “bak” att de fortsatt står kvar långt bak i banan.

För att ge din medspelare ytterligare information kan du även säga “vänster bak” om bara ena spelaren står kvar bak i banan eller “båda fram” om bägge spelarna kommer fram på nät. Givetvis är det smidigast om man kan namnet på motspelarna istället för att använda sig av höger och vänster, vi vet ju alla att det kan bli lite snurrigt med de där två ibland…

Om du är spelaren som får information och ska slå ett slag med padelracket är det viktigt att du förvaltar den på rätt sätt. Får du information om att spelarna står bak i planen vill du allt som oftast spela bollen djupt ned i banan och med ett tempo som tillåter dig och din partner att återta nätposition. Får du istället information om att de är fram på nät vill du antingen slå en hård bandeja/bajada (beroende på om lobben går över dig eller inte) mot kroppen på någon av spelarna för att tvinga dem till en svår block, eller lobba om bollen går över dig. I en situation där spelarna befinner sig “halvt” vill du försöka hitta ned på fötterna på motståndarna. Ofta betyder det att du behöver slå en “dropp” från bakvägg som går över nät och ned mot motståndarnas fötter eller en bandeja med väldigt brant vinkel. Dessa slag är lite svårare att utföra och kräver mer av dig som spelare.

Sist men inte minst så gäller det att klara av att ta in informationen. Exempelvis sa min partner till mig här i veckan att “jag har aldrig lyssnat på vad du säger, jag kan inte ta in det”. Självklart känner man sig i det läget något dum som stått och gapat på banan helt i onödan, men men. Poängen här är att det kan vara bra att träna på det. Om du och din partner någon gång tränar tillsammans, eller om du tränar själv kan du be om att få lite lobbar där personen som lobbar antingen säger “fram”, “bak” eller “halvt” och du som slår ska försöka lyssna på informationen och välja ditt slag på padelboll därefter.

I vanlig ordning hoppas vi att du funnit inlägget hjälpsamt och att det kan bidra till att det börjas prata mer på banorna runt om i Sverige. Vamos!